6 Kasım 2013 Çarşamba

Vajinismus'ta erkek ve kadın algısı

Bu yazıyı yazma ilhamını bloga yorum yazan bir okurun yorumunu imzalayışından aldım. Aslında zaten farkında olduğumuz ama her zaman dillendirmediğimiz bir konuya parmak basıyorsu aslında. Bu okurum yourumunu imza: 9 senelik evli iki çocuklu hala vajili... diyerek bitiriyordu. Bir yandan yaşadığı bu zor tecrübeden dolayı onun için üzüldüm am  bir yandan da hala soruna ne kadar yanlış yaklaştığımızı bir defa daha anladım.

Vajinismus bir kadın hastalığı değildir. Vajinismusun ortaya çıkmasında genellikle kadının kendisinden çok daha fazla etkili olan faktörler vardır. Aile, yetiştirilme tarzı, cinselliğin bastırılması, genç yaşta evlendirilmek, kocaların anlayışsızlığı ve gerçekçi olmayan beklentileri, erkeklerin asla sorumluluklarını kabul etmemesi...Daha sayarım ama yazdıkça öfkem artacak. O yüzden sadede geleyim.

Vajinismusun tedavisindeki en önemli aşama kadının kendini suçlu ve sorumlu hissetmekten kurtulduğu aşamadır. Kadın bunu bir evlilik ya da birliktelik sorunu olarak algıladığında, kendi kabahati olmadığını kabul ettiğinde ve eşinden de gerekli desteği göreceğine inandığında sorun zaten kendiliğinden çözüm yoluna girer. Geriye sadece aylar belki de yılların yarttığı korku ve tedirginliği belki de koşullanmış kasılma tepkilerini azaltacak ve ortadan kaldıracak egzersizler kalır.

Bu egzersizleri yaparken kadın asla küçük cisimler sokarak vajinasını daha büyük bir cisme hazırladığını düşünmemelidir. Bu egzersizleri, ki egzersizler el aynası ile kadının kendi vajinasına bakması ve incelemesi ile başlar, kadın kendi vücudunu tanıma oyunu olarak algılamalıdır. Tedavi ve terapiyi üstlenen doktor asla ve asla şimdi bir parmak ile başlayacağız ki daha sonra penis de penetre edebilsin gibi bir tavır içerisinde olmamalıdır. Vajinismustan kurtulma egzersizleri dar bir deliği genişletip daha büyük bir cismi içine almaya hazırlanma değildir. Tam aksine aslında çok daha büyük cisimlerin altından kalkabilecek bir organdır vajina. Bebek doğururken olup olabilecek en kalın pemnisten defalarca büyük bir cismin geçişine izin verir vajinamız.

Vajinismus zaten vajinanın dar olması hastalığı değildir, o yüzden vajinismusu yenmek de dar deliği genişletme çabası olarak algılanamaz.

Vajinismus'tan kurtulmak eşlerin ortak çaba ve anlayışıyla olur. Vajinismus'tan müzdarip bir kadın imzasını vajili anne olarak değil de vajinismustan şikayetçi bir çift diye atabildiği gün çözümün kapısını da aralamış demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşleriniz, eleştirileriniz, katkılarınız başım üstüne...