26 Şubat 2013 Salı

Vajinismusu evde yenmek mümkün mü?

Bu blogu başlattığımdan beri bir kaç defa bana sorulan sorulardan birisi şu: "Dışarıdan yardım almadan, evde tek başıma vajinismusu yenmek mümkün mü?" Bu soruya her defasında aynı cevabı veriyorum. Evet, mümkün ama bence boşuna risk almaya ve zaman kaybetmeyi göze almaya gerek yok. Eğer durumunuz uygunsa kadın sağlığı ve cinsel yaşam üzerine yoğunlaşan bir psikologa gitmeniz en doğru tercih olacaktır. Çoğu zaman tıbbi bir problem, anatomik bir bozukluk ya da cinsel fonksiyonlarda bir terslikle alakası yoktur vajinismusun. Kökeni hemen hemen tüm vakalada psikolojiktir. O yüzden eğer korkularınızla yüzleşmeye, kendinizi suçlamaktan vazgeçmeye hazırsanız ve eşiniz de size destek olacaksa o zaman vajinismustan evde, dışarıdan yardım almadan ya da bir terapiye baş vurmadan da kurtulmak mümkündür. Ama neden risk almak isteyesiniz? İşte size profesyonel yardım almak için beş makul sebep:


1 - Kaynağı tespit edemeyebilirsiniz: Vajinismus tedavisi her kadına standart şekilde uygulanan, her bedene uyar tarz bir tedavi değildir. Her kadının vajinismustan muzdarip olmasında çeşitli faktörler değişik ağırlıklarda rol oynar. Genellikle sebep oldukça derinde yatan endişe ve korkular olduğu için öncelikle doğru psikolojik duruma ulaşmadan davranışsal terapiye ve tedavi kitleriyle oynamaya başlamak sonuç vermeyebilir ya da çözüme ulaşmanızı geciktirebilir.






2 - Eşiniz yeteri kadar motive olmayabilir. Hızlı vajinismus tedavisindeki en önemli etkelnlerden birisi erkeğin tavrı ve tutumudur. Her ne kadar iyi niyetli olsa da iş ciddiye binip de randevular alınmadan erkeği çözüme katkıya ikna etmek zor olabilir. Bunu evde halledilebilen ve daha önemlisi kadının çözmesi gereken bir problem olarak algılamasına yol açabilirsiniz. Doktorun ya da terapistinizin ofisinde işin ciddiyetini ve kendinden bekleneni daha iyi anlayacaktır. Unutmayın erkekler rahatına düşkündür ve eğer çözümü evde kendi başınıza bulabileceğinizi düşünürse eşiniz tüm işi sizin üstünüze yıkmaktan çekinmez. Erkek zihni olabildiğince az enerji ve çaba harcayarak rahatına bakmak üzere programlıdır. 


3 - Kendinizi hatalı olan taraf gibi hissedebilirsiniz. Bun kaç defa da yazasam asla tekrarlamaktan vazgeçmeyeceğim. Vajinismusu yenmek kafada başlar vajinada biter. Önce içinde olduğunuz durumdan dolayı hiç bir kusurunuz veya hatanız olmadığına inanmalısınız. Bunun tamamen gerçekleşmesi için en doğru ortamda tedavinize başlamalısınız. Kendi imkanlarıyla sorup soruşturup evinde kendi başına vajinismustan kurtulmaya çalışmak ister istemez tüm sorumluluğun (ve kaçıılmaz olarak kusurun) kadının sırtına yüklenmesine yol açar. Durduk yere kendinizi kendi yarattığı sorunu çözmeye çalışan kişi durumuna düşürmeyin. Ne gerek var? 


 4 - Kendi başınıza derin endişe ve korkuları yenmeniz zor olabilir. Pek çok kadın için vajinismusu yenmek demek tekrar ya da ilk defa ilişkiye girecek kadar iyileşmekten ibaret. Hiç bir destek almadan bir başınıza tedavinize başlarsanız ancak birleşmeye tahammül edecek kadar gelişme kayseder kaydetmez tedavinizi sona erdirebilirsiniz. Bu asla ve asla yapmamanız gereken bir şey. Vajinismus tedavisi kadın ilişkiye girebildiği anda değil sağlıklı bir cinsel yaşamın önnüde vajinismustan kaynaklanan bir engel kalmadığında biter. Bu sadece eşinizle öyle ya da böyle birleşme yapabilmeyi değil aynı zamanda cinselliğinizden keyif alabilmeyi, kaygı ve endişe yaşamadan cinselliğinizi yaşayabilmeyi de kapsar.


 Cesaretiniz kırılabilir. Sağlıklı bir destek olmadan, bir profesyonelin görüşünü almadan başladığınız tedavide umduğunuz ya da hayal ettiğiniz kadar süratli bir gelişme elde edemezseniz cesaretinizi yitirip yılgınlığa kapılabilirsiniz. Bu süreçte tecrübenizi paylaşacağınız ve size yol gösterecek birilerinin olması önemlidir.

1 yorum:

  1. BEN KENDİ KENDİME YENDİM ZOR OLDU ZAMAN ALDI BAYA BİR AMA YENDİM ÇOK ŞÜKÜR, ŞİMDİ DE HAMİLE KALMAK İSTİYORUM DAHA YENELİ 3 AY OLDU VE 3 AYDIR KORUNMUYORUZ AMA BEBEĞİMİZ DE OLMADI SİZCE NEYAPMALIYIM. DAHA ÖNCE VAJİNUSMUS OLDUĞUM İÇİN BİR TÜP BEBEK MERKEZİNDE AŞILAMA YAPTIRDIK ANESTESİ ALTINDA, O ZAMAN TÜM KONTROLLERİMİZ YAPILMIŞTI İKİMİZDE DE HİÇ BİR SIKINTI ÇIKMAMIŞTI, AMA 3 AYDIR OLMAMASI NORMAL Mİ SİZCE...

    YanıtlaSil

Görüşleriniz, eleştirileriniz, katkılarınız başım üstüne...