8 Kasım 2013 Cuma

Vajinismustan kurtulmanın yolları

Ben burada kendi tecrübelerim ile beraber konu hakkında uzmanların da görüşlerini yazmaya çalışıyorum. Sonuçta vajinismustan kurtulmanın birden fazla yöntemi var ve her kadın kendi için daha iyi çalışan yöntemi denemek zorunda. Benim için çalışan bir yöntem başkasında işe yaramayabilir. Şarlatanlara pabuç bırakmadan alternatifleri araştırmak elbette önemli. Aşağıya kopyaladığım yazı ufak tefek arklar ile daha önce hastane.com.tr sitesinde yayınlanmıştı. Oldukça faydalı bir yazı olduğu için buraya da almaya karar verdim ki daha fazla kadın okusun ve vajinismusu yenmek için cesaret kazansın.

Vajinismusun toplumsal olaylarla herhangi bir ilgisi yoktur. Ancak toplumda cinsellik ve bekaretin algılanışı, cinsel bilgilendirmedeki yetersizlik ve tecrübesizlik, yanlış inançlar, tabular ve mitler vajinismusun kökeninde bulunabilir. Vajinismus, batılı ülkelere oranla ülkemizde çok daha sık görülmektedir. (Bu yargı aslında çok da doğru değil. Kadının cinsel birleşme ve genel olarak cinselliğe bakışı yetiştirilme tarzı ve toplumsal beklenti ve inanışlardan asla bağımsız olamaz. O yüzden vajinismus bireysel olduğu kadar toplumsal da bir rahatsızlıktır. Türkiye'de bu kadar yaygın Avrupa'da ise bu kadar az olmsı da bireysel farklar ile açıklanamaz)

Hatta“Batı ülkelerinde neredeyse vajinismus görülmüyor”denebilir. Türkiye’de ise bu oran%2-3tür. Kadınlarda en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu olmamakla birlikte polikliniğe başvuran cinsel işlev bozuklukları arasında en sık rastlananıdır; çünkü diğer rahatsızlıkların aksine birleşmeye engel oluşturmaktadır. (Bu da konuya toplum olarak yaklaşımımızın ne derece çarpık olduğunun çok güzel bir örneği. Kadının sağlığını tehdit edebilecek başka cinsel işlev bozuklukları için hastanaeye başvurmayız çünkü kadın kocasıyla birleşme yaşayabildiği sürece görevini yerine getiriyor sayılır. ne zaman ki birleşmeyi engelleyen bir şey çıkar o zaman hemen doktora ya da hacı hocaya gideriz)

Vajinismusun başlıca özelliği cinsel birleşme denendiğinde; kasılmalar ve şiddetli acı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşememesi ya da ağrılı olarak gerçekleşmesidir. Bu kasılma istemsiz yani kadının bilinçli kontrolü dışında gerçekleşen bir kasılmadır. Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, adeta bir kitlenme, korku, cinsel birleşmeden kaçınma inancı eşlik eder. Nadiren cinsel birleşme olmaktadır ancak kasılma sürdüğünden, cinsel birleşme ağrılı ya da sıkıntılıdır.

Vajinismus, birincil bir cinsel işlev bozukluğu olmakla birlikte; nadiren vajinal travmalara ya da tekrarlayıcı vajinal enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilir.Vajinismuslu kadınların çoğunda vajinal penetrasyona (giriş) ilişkin korku vardır. Bu nedenle vajinismuslu kadınlar tampon kullanamaz ve jinekolojik muayeneden kaçınırlar. Çoğu, genital bölgelerinin çirkin ve rahatsızlık verici bir görüntüsü olduğuna inanırlar.Vajenlerin çok küçük, penisin ise iri olduğunu düşündüklerinden cinsel birleşmenin ağrılı ve kanlı olacağından endişe ederler.

Cinsel eğitimsizliğin, cinsellikle ilgili tutucu değer yargılarının, cinsel mitlerin yaygınlığının(örn: vajen kaslarının istemsiz kasılıp penisin içeride kalacağı düşüncesi), kadınların kendi cinsel organlarının tanımamalarının, bekaret kavramına verilen abartılı önemin, cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşmeyle başlamasının, genel cinsellik anlayışımızdaki tabuların bunda rolü olduğu söylenebilir.

Vajinismuslu olgular da çoğunlukla sınırlı da olsa uyarılma ve orgazm yaşarlar. Bu nedenle, cinsel birleşme sağlanmasa da doyurucu bir cinsel yaşam sürdürebilirler. Vajinismus sorunu çözülmediğinde; eşlerinde erken boşalma, cinsel ilgi ve istek azalması ya da erektil yetmezlik gibi sorunların görülme sıklığı oldukça fazladır. (Bu belki mümkündür ama bu ihtimale güvenip vajinismus tedavisi yapmasam da olur dememek gerek. Kadının da erkeğin de bir beraberlikte tam ve sınırsız keyif ve tatmin hakkı vardır)

Vajinismus sorunuyla ilgili bir başka gerçek, hekimlerin uygunsuz tedavi girişimleridir. Önerilen anestezik ve ağrı giderici pomatlar, hastanın ağrı duyacağına ilişkin beklentilerini artırmakta, himenektomi (kızlık zarının operasyon ile alınması) ise cinsel terapi sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu tür fiziksel girişimleri ya da öğüt verici olmaktan öteye gitmeyen ve terapistten daha çok“baba” tavrını andıran“psikolojik” yaklaşımların yararı olmamakta; tersine kadındaki çaresizlik duygularını artırmaktadır. Sorunun özüne inmeyi amaçlayan terapi yaklaşımları ise tedavisi aciliyet gerektiren vajinismus sorunun çözümünü geciktirmekte ve hastanın umutsuzluk ve çaresizlik duygularını pekiştirebilmektedir.

Vajinismusun herhangi bir ilaç ya da operasyonla tedavisi mümkün değildir. Bugün, en etkin tedavinin cinsel tedaviler konusunda uzmanlaşmış terapistler tarafından yapılan cinsel terapiler olduğu kabul edilmektedir. Doğru ve uygun tedavi ile başarı oranları%100 ve tedavi süresi ortalama 8–10 haftadır

4 yorum:

  1. Merhaba,

    5 aylik evliyim ve ben de vajinusmusun daragacinda yasama tutunmaya calisan kadinlardan biriyim. Iki hafta once psikoterapiye basladik ancak esimle vajinusmustan yuzunden tureyen baska problemlerimizden oturu yavas gidiyoruz. Terapistimiz once sorunlarimizi cozmemiz gerektigine inaniyor.

    Ama nedense cok inancsizim. Cunku esimin bu konuda destegini gormuyorum. Baslarda beni sucluyordu, simdi yargilamiyor ancak oyle hassas filan da degil. Halbuki evlilik oncesi askla gecmis 8 yilimiz var.

    Atlatabilecek miyim bilmiyorum. Bazen yok olmak istiyorum. Zira benim ailem ve onun ailesi de dahil cok kisinin haberdar oldugu bir durum. Bense gunah kecisi.

    Kegelmis, parmak egzersiziymis, uc gunde mucizeler yaratan tedavilermis... hepsi yalan geliyor.

    Bas edemiyorum.

    Umutlanabilecegim bir seyler soyleyin bana, lutfen. Klasik, bildigim ama uygulayamadigim seyleri gecsin herkes. Bir mucizeden bahsedin bana.

    Cok ihtiyacim var buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesine geç cevap verdiğim için lütfen kusuruma bakmayın. Keşke elimizde bir sihirli değnek olsaydı da vajinismusu yok ediverseydik. Ama malesef yok. Ancak bu vajinismustan kurtulmak için mucizeye ihtiyacınız var anlamına gelmiyor.

      Bence işe terapistinizi değiştirin. çünkü o asıl sorunun sizin ve eşinizin zihninde olduğunu, diğer problemlerinizin de buna bağlı olduğunu algılamıyor gibi geldi bana.

      Blogda defalarca yazdım. Vajinismus'un tek tedavisi kendinize inanmak ve asla ve asla bunun sorumluğunu tek başınıza üstünüze almak zorunda olmadığınızı kavramaktan geçiyor. Eğer kendinizi suçlamaya devam ederseniz o zaman bedeniniz de buna kötü tepki verir.

      Anahtar kocanızın desteğini sağlamakta. Eğer bunu açık açık onunla konuşarak sağlayamayacakanız o zaman yeni br terapist ya da bir aile büyüğünun konuşması iyi olabilir. Eşinizin suçlamaması yetmez, destek olması gerek.

      Umarım en kısa zamanda vajinismustan kurtulur ve mesut olursunuz

      Sil
  2. Istanbuldan cocuk sahibi olmak isteyen ciftler arayin tanisalim 0539 700 17 81

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ender Aynacı, siz tam anlamıyla geri zekalı bir mahluksunuz. Yorumunuzu silecektim ama cevabınızı vermeden duramadım. Burada kadınların Türkiye'deki en büyük sorunlarından birisini gündemde tutmaya çalışıyor, tavsiyeler vermek, paylaşmak için bir arada bulunuyoruz. Siz ise kimbilir hangi porno sitesinden arakladığınız penis resmi ile bu blogu okuyanları etkileyeceğinizi düşünüyorsunuz. Oysa hepimiz zavallılığınıza gülüyoruz.

      Sil

Görüşleriniz, eleştirileriniz, katkılarınız başım üstüne...