Vajinismus nedir?

Vajinismus (kimi zaman vajinusmus diye yanlış yazımına da rastlanır) vajina etrafını saran kas grubunun (PC kasları ya da tıbbi adıyla pubococcygeus) istemsiz kasılması sonucu vajinanın cinsel ilişkiyi acılı hale getirecek ya da tamamen imkansız kılacak şekilde kapanması / kasılmasıdır. Herhangi bir tıp ya da kadın sağlığı sitesini açın ve işte buna benzer bir tanım göreceksiniz. Ancak bu tıbbi tanımlama işin sadece bir yönünü, fiziki yönünü dile getiriyor. Benim hem kendimden hem de zaman içerisinde konuştuğum kadınlardan öğrendiklerimle edindiğim izlenim odur ki çoğu zaman sadece vajina civarının kasılmasından ibaret bir rahatsızlık değildir. Aşağıdaki açıklamalarda verilen tüm bilgiler doğrudur ama ben aynı zamanda kendi tecrüblerimi de aktardığım için kişiden kişiye değişebilecek izlenimlere de yer veriyorum. Eninde sonunda bu blogu ansiklopedik bilgi vermek için değil vajinismus tecrübemi ve bu süreçte öğrendiklerimi paylaşmak için yazıyorum.

Ben şanslıyım. Çok anlayışlı ve hassas bir kocam var. O yüzden yaşadığım psikolojik travma belki de olabileceğinden çok çok daha hafif seyretti. Benim kadar şanslı olmayan pek çok kadın için vajinismus tecrübesi yoğun bir endişe, cinsel birleşmeyi her denemelerinde derin bir kaygı ve hayal kırıklığıyla birleşen suçluluk duygusunu da beraberinde getiriyor. Oysa vajinismustan muzdarip bütün kadınların ilk bilmesi, kabullenmesi gereken şey kendilerinin hiç bir suçu olmadığı gerçeğidir. (Bununla ilgili blog yazıma bakabilirsiniz) Zamanla kasılıp kalan vajina etrafındaki kaslarla sınırlı kalmıyor. Bütün beden taş kesiliyor kimi zaman. İnsanın bacakları kendini büyük bir tehlikeden korurmuşcasına sıkı sıkıya kapanıyor. Ve her başarısız deneme kasılmanın derecesini ve yaygınlığını arttırıyor. Bu da bir sonraki denemnin de başarısız olacağını neredeyse garantiye alıyor. Uzun lafın kısası vajinismus ilk olarak sadece PC kaslarının istemsiz ve kontrolsüz kasılması olarak başlasa da tedavi edilmez ve doğru bir yaklaşımla algılanmaz ise daha derin ve iyileşme sürecini uzatan bir hale geliyor.

Neyse biraz daha detaya girelim isterseniz. Bu PC kasları 8'e (sekiz) benzer bir şekilde vajina ve anüs bölgesinin etrafını sarıyor. Cinsel birleşme sırasında, idrarı tutmada ve elbette yapmada, çocuk doğururken, kısaca oralarda olup biten hemen herşey sırasında bir işe yarıyor. Bu kasları kullanmayı öğrenen kadınlar hem cinsel ilişkiden aldıkları keyfi arttırabiliyorlar hem de eşlerinin de daha yoğun bir ilişki yaşamasını sağlıyorlar. Ancak bu mucize kaslar aynı zamanda vajinismusun da ortaya çıktığı yer. Aşağıdaki resimde kabaca görülebileceği gibi o denli kasılabiliyorlar ki vajinanın girişini tamamen kapatabiliyorlar.

O derece sıkı kapatabiliyor ki hem de bırakın eşinizin penisini, ucu pamuklu kulak temizleme çubuğunun bile girmesine izin vermiyor vucudunuz. Siz kendinizi ilişkiye ne kadar hazır hissetseniz de, korkularınızı ve endişenizi aşmak için çabalasanız da vajinanız birden bire kendi başına kişiliği olan ve asla hiç bir şeyin geçişine izin vermeyecek bir gardiyana dönüşüveriyor. Bunun yarattığı hayal kırıklığı, utanç ve ümitsizlik gibi duygular da genellikle problemin psikolojik yönünü ön plana çıkartıyor. Asıl sebebi ne olursa olsun kısa zamanda psikolojik yönü fiziksel yönünün çok çok ötesinde bir problemle yaşamaya başlıyorsunuz.

Kimi kadınlarda vajinismus ilk birleşme öncesinde kendini gösteriyor. Ancak bazı kadınlar çeşitli sebeplerden dolayı yıllarca sorunsuz ve hatta çok mutlu bir cinsel hayatları olsa da ileride problem yaşamaya başlayabiliyor. Böyle sonradan ortaya çıkan vakalarda genelde travmatik bir olay (taciz, tecavüz, saldırı gibi), çocuk doğurmak, cerrahi bir operasyon geçirmek, ya da menapoz vajinismusa yol açıyor. Vajinismusa yol açan sebepleri şu yazımda daha ayrıntılı inceledim. Kıssadan hisse: Asla benim başıma gelmez demeyin.

Bu uyarıyı yaptığım zaman bazı arkadaşlarım bana kızıyor kadınları korkutuyorum diye. "Şimdi bütün kızlar ben de böyle bir sorun yaşayabilirim diye korkacak", diyorlar. Elbette asla ve asla böyle bir amacım yok. Ancak şunu da biliyorum. Benim bu illetten kurtulmamın uzun sürmesinin sebeplerinden birisi de kendimi o lanet olası inkar psikolojisinden kurtaramamak olmuştu. O yüzden korkup endişe etmeyin, ve bana da kızmayın :)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşleriniz, eleştirileriniz, katkılarınız başım üstüne...